2009 MWS

47e Midwinter Schieten van Schietclub Fryslân

voor

Reserve Officieren.

Op zaterdag 12 december om 12.45 meldden de deelnemers zich voor het jaarlijkse hoogtepunt van de schietclub op de Vliegbasis Leeuwarden.

Nadat de commandant het appel had ingenomen werd er gestart met het programma dat door de schutter van het jaar 2008 was samengesteld.

Helaas door zwaar wegende omstandigheden moest betreffende Reserve Officier afzeggen en kon daarom geen leiding  geven aan deze happening.

De Commandant Schietclub en zijn secondant de Elnt. Johan Robijn hebben terstond de leiding over het programma overgenomen.

De volgende onderdelen stonden op programma:

1.   Schieten

2.   Handgranaat werpen

3.   Afstandschatten

4.   Intelligentie test.

ad 1. Het schieten werd op alternatieve wijze volbracht.

ad 2.   Het handgranaat werpen werd gehouden achter de sporthal van de vliegbasis.

De oefen handgranaten moesten worden geworpen in een cirkel , een schuttersput en het bekende raam op 20 meter afstand.

Alleen voltreffers telden !

ad 3.   Op de Vliegbasis zijn natuurlijk voldoende objecten voor handen als lonend doel.

De commissie had gekozen voor een borstschijf, een rompschijf, een radiozendmast, een Gloster Meteor en een Hawker Hunter.

ad 4.   De intelligentietest is een jaarlijkse verrassing voor de aanwezigen.

In deze test worden allerlei militaire vragen gesteld waar de gemiddelde Reserve Officier met moeite een voldoende op kan scoren.

Door list en bedrog probeert men vaak de Commissie Midwinterschieten te manipuleren, hetgeen natuurlijk niet lukt !

De uitslagen:

.

Bij het handgranaat werpen werd de Cadet Vaandrig-vlieger Selwyn Smits eerste, gevolgd door de Maj. Auke Roel de Vries en als derde de Elt. Willem de Jong.

Bij het afstand schatten werd de Cadet Vaandrig vlieger opnieuw winnaar, op zijn hielen gevolgd door zijn vader de Maj. Sicor Smits en opnieuw als derde de Elt. Willem de Jong

De intelligentietest kende als winnaar de Maj. Bob van `t Geloof, tweede de Kap. Foeke Komans en derde ondergetekende.

Als schutter van het jaar 2009 werd de Maj. Sicor Smits benoemd .

Hij voldeed het beste dit jaar aan onze spreuk:

“Wapen schoon, buskruit droog.

Een vaste hand en zeker oog.

Man van zessen klaar

Schutter van het jaar”

Als assistent werd de Kap. Foeke Komans benoemd.

In de te doen gebruikelijke jaarrede van de Commandant Schietclub, blikte deze terug op het afgelopen jaar en deed een vooruitblik op het jaar 2010.

Tijdens die speech werd de Kap. Foeke Komans onderscheiden voor zijn uitzending in Battle Group 5 naar Afghanistan met de erespeld van de schietclub Fryslân  “t`Pompeblêdsje”.

Tevens kondigde de Commandant aan dat de afdeling Friesland samen met de Schietclub is uitgenodigd door de commandant van het 44e Painfbat J.W.F. ,ons moeder Regiment, om een demo in de Marnewaard mee te maken van het nieuwe pantser infanterie voertuig, de CV 90.

Tijdens de A.L.V. van de KVNRO afd. Friesland zal de Kap. Rein Faber een lezing geven over de invoering van die CV 90.

Voor beide activiteiten krijgen de leden separaat een uitnodiging.

Hij besloot zijn speech met een kerstgroet voor een ieder en  speciaal voor die leden welke uitgezonden zijn de Maj. Erica Goedheer en de Maj. Henk Bos met hun thuisfront en wenste een ieder een gezond 2010 toe.

Gerard Frijling,

Ltkol. bd. der Infanterie