21e EMPT 2005 verslag


De 21e EMPT  een verslag van een deelnemer: 
 


Ontdekkingsreis door Friesland met de 21e EMPT.
 
Op plaatsen komen waar ik nog nooit van gehoord had. Prachtige landschappen. Dat overkwam deze Westerling (“buitenlander”) met de 21e Eendaagse Militaire Prestatie Tocht (EMPT). Dit kleine broertje (zusje?) van de grote en professionele TMPT werd op zaterdag 17 september 2005 gehouden. Vanaf de Vliegbasis Leeuwarden was de start van deze fantastische dag, met het eindpunt in Elsloo. Een verslag van deze belevenis door het Friese landschap. 
 
Op zaterdag 16 sept. vertrok ik vanuit Den Haag met de auto, de fiets achterop een fietsenrek. Op de Vliegbasis Leeuwarden was door de organisatie een kamer voor me geregeld. Omdat de start van de tocht op zaterdagochtend al om 07.45u was, leek het me beter de avond ervoor al de ruim 200 km Den Haag - Leeuwarden te overbruggen. Via A’dam en de Afsluitdijk reed ik vlot naar Leeuwarden. Bij Amsterdam at ik nog even snel wat in een wegrestaurant. Nabij Leeuwarden kreeg ik problemen met de fiets achterop. Hij paste niet helemaal goed op het rek door de buitenmodel trappers en zakte uit de achtersteun. Na een aantal keren te hebben gestopt, heb ik het rek uiteindelijk wat bijgesteld. Dat ging beter en veilig mét fiets arriveerde ik op de vliegbasis. De wacht was heel behulpzaam en legde contact met de OvD die me bij gebouw K60 de sleutel van mijn kamer overhandigde. Prima kamer, zélfs met tv! Na alles klaar te hebben gezet voor de volgende ochtend, de wekker op 06.45u gezet en gaan slapen.
 
Na het opstaan en wassen/aankleden op zoek naar het verzamelpunt. Buiten het gebouw ontmoette ik nog 2 deelnemers en samen liepen we naar binnen. De koffie stond klaar en er kon zelfs iets gegeten worden. Ik had al een meegenomen mueslibol met kaas op, dus de koffie was voor mij voldoende.
Langzaam druppelden de deelnemers binnen. Er bleken door afzeggingen maar 6 teams te zijn. Eén team was incompleet. Voor deze vrouwelijke majoor, de enige vrouwelijke deelneemster, werd een (vrouwelijke) chauffeur geregeld. Teye ter Wisscha, de voorzitter van de EMPT, hield een welkomstwoord, deelde 2 kaarten met kaarthoekmeter en de éérste opdrachtenlijst uit. Op deze lijst stonden coördinaten waar we heen moesten rijden om er iets  op te zoeken en/of op te schrijven. Tot 07.45u werd er volop gepuzzeld op de kaart. Ook werd het inschrijfgeld van 15 euro pp geïnd door Teye. Dan vertrokken we per auto richting schietbaan op de basis. Eerst werd nog mijn fiets in de auto van mijn buddy, Elnt Sicor Smits, gelegd. We zouden n.l. met de opdrachten niet meer terugkomen op de vliegbasis. Na afloop van de tocht zou iemand van de organisatie mij met fiets weer op de vliegbasis afzetten, waar ook mijn auto nog stond.
 
Bij de schietbaan van de vereniging “Scramble” werd er in ploegjes van 5 geschoten. Het wapen was een Smith & Wesson .22 kaliber. Na 5 proefschoten werden er 20 schoten op een doel afgevuurd in 4 series van 5 schoten. Eigen tijd, dus redelijk relaxed. Mijn éérste 5 proefschoten gingen volledig mis. Slechts een 6 als beste en maar 3 schoten in de punten. Dát beloofde nog wat…. De schijf van Sicor, die vóór mij geschoten had, had ik gezien: pffffff wat een score: 167 punten! Maximaal waren er dus 200 punten te halen Hij zou er bij het schieten 2e mee worden, 2 punten achter de nummer 1. Uiteindelijk (als niet-schutter) haalde ik toch nog 112 punten en behaalde een 8e plek (van de 11 schutters). Gezamenlijk bereikten we als team daarmee de 2e plek bij het schieten.
 
Hierna de 1e autorit met de diverse opdrachten. Voor mij was het erg plezierig dat Sicor uit Friesland kwam en de buurt kende. Vlot reden we zo naar het éérste coördinatiepunt in Earnewoude. Gelukkig geen namen of vragen in het Fries! We traceerden er een ooievaarsnest en vervolgden de route via Oudega (Smallingerland), Neijga, Eureterp, Wijnjewoude en Bakkeveen. Namen waar ik nog nooit van gehoord had. Het landschap was prachtig en ook het weer was prima. Wolken, zon met hier en daar een fikse bui. Rond 11.00u kwamen we in Eetcafé “De Stripe” vlakbij Bakkeveen aan. 
 
Na de koffie met appeltaart (eigen kosten!) begonnen met de wandeling. Geen gehaast of druk. Was je klaar om te lopen, dan ging je weg. Op de lange ventweg/fietspad zagen we in de verte andere teams lopen. Rare dingen kwamen we tegen: “Het Poepekrûs van Bakkeveen” met een bord wat het betekende en zo zouden nog vele leuke dingen volgen. We hadden een prachtige wandeling door dit bosgebied bij Bakkeveen. De looproute was 8,8 km. Onderweg corrigeerde de organisatie nog een foutje in een coördinaat en maakte een foto van elk team. We kregen een fikse bui op ons pet, met zelfs hagelstenen! Uiteindelijk kwamen we weer terug bij het eetcafé waar de auto’s stonden. We besloten maar een lekkere uitsmijter te eten voor vertrek van de 2e autorit. Kopje cappuccino toe. Uiteraard was ook dit “eigen kosten”.
 
De tweede autorit bracht ons richting Heulerwijk, Petersburg (Rusland? We reden langs “Moskou”, een weggetje langs landerijen!), Donkerbroek, Makkinga en uiteindelijk Elsloo. Tijdens deze rit moest ik nog even een maïsveld in sprinten. De nood was té hoog en de redding was gelukkig érg nabij… We kwamen uit in Eetcafé ’t Anker in Elsloo.


 Daar gingen de fietsen uit de auto en van de fietsenrekken.  Een fietstocht van 22, 1 km door de omgeving van Elsloo. Om 15.15u vertrokken we en zagen een team volledig de verkeerde kant opgaan! Wij kwamen, in een straf tempo rijdend, bij Appelscha in de buurt maar dát bleek niet goed. We waren veel té ver doorgereden en hadden niet goed opgelet! Ach, een kilometer of 4- 5 meer…In een pittig tempo legden we de afstand af, onder weg de opdrachten uitvoerend. We fietsten over smalle paadjes en kwamen bij leuke dingen. De grote uitkijktoren b.v. in de “Kale Duinen”, prachtig. Via prachtige bossen en kleine fietspaadjes naar Elsloo terug. Bij het eetcafé waren we rond 16.40u en kregen er een drankje van de organisatie aangeboden. Alle opdrachten (+ kaarten en kaarhoekmeter) werden ingeleverd voor de puntentelling. Rond 5 uur werd de uitslag bekend gemaakt: Sicor en ik hadden de éérste plaats behaald!!!!!
 
Ontzettend leuk. Je doet voor de éérste keer mee en dan gelijk al op de hoogste tree van het podium… Geen beker of medailles, wél een mooi whiskyglas met Fries logo.
Nu had Sicor (met zijn vaste maat, die dit jaar helaas niet kon) vorig jaar óók al gewonnen dus hij kende de klappen van de zweep.
Van andere deelnemers hoorde ik al verhalen dat ze al jaren bezig zijn om die plek te behalen.
Er werden wat foto’s gemaakt ( van de teams 1, 2 en 3) en daarna vertrok een ieder weer richting huis.
Mijn fiets ging op de auto van iemand van de organisatie en we reden naar Leeuwarden terug. Dát ging niet zo soepel omdat diverse wegen afgezet waren. Via kleine binnenweggetjes en voor mij totaal onbekende plaatsjes bereikten we toch Wolvega en reden richting Heereveen. Na een vlotte rit en een  hoognodige plaspauze van beiden bij de chauffeur thuis werd ik met fiets op de vliegbasis afgezet.
Na een lekkere warme douche en burger kleding aan, even

2 mueslibollen met kaas gegeten.
Alles ingepakt en de kamersleutel in het overliggende gebouw in de sleutelkluis gegooid.
Fiets op de auto en naar huis gereden. Om 22.30u stapte ik mijn woning in Den Haag binnen.
Moe, maar een leuke ervaring rijker. Volgend jaar weer? Nou als het in mijn schema past, zéker.
Mogelijk met méér officieren uit het Westen? Kom op collega’s……
 
Langs deze weg wil ik de organisatie van de 21e EMPT hartelijk bedanken voor al hun inspanningen om van de EMPT een leuk evenement te maken. Dát is m.i. zeker gelukt.  Ook mijn partner/buddy Sicor bedankt. We hebben een zeer gezellige dag samen gehad en een súper resultaat behaald.
 
 
Kap (R) J.J. (Hans) van der Vecht
HNS 20Natresbat. 

 

 De winnaars van de 21e EMPT in 2005

 

 

Voor meer foto's: klik hier

 

 

Voor deelname: naar aanmeldingsformulier EMPT 2007 Copyright  KVNRO afd. Friesland  Links: www.kvnro.nl
                               Privacy   
     
     
     
     
   Laatste update: 26-11-2020
 

         
 
 
 
        
199069 bezoekers (250745 hits) sinds 31-1-2011