25e EMPT 2010 verslag

Een mooie dag.

 

Op zaterdagmorgen 18 september om 06.00 uur reden Jan-Freerk Popma en ik (Stefan ter Elst), vanuit Hengelo in Twente naar de Johannes Post kazerne in Havelte. Ik had me niet verslapen, Jan-Freerk was het gelukt om de fietsendrager op zijn auto te monteren en samen hadden we het voor elkaar gekregen om beide fietsen op de drager te zetten zonder dat de auto vol met krassen zat. Het beloofde een mooie dag te worden. Wij meldden ons om exact 07.30 uur bij het wedstrijdsecretariaat van de EMPT 2010, welke al voor de 25e keer werd georganiseerd door de afdeling Friesland van de KVNRO.

 

De organisatoren

 

Wij werden door Lkol. Gerard Frijling en  de Elt. Johan Robijn ontvangen met koffie en een heerlijke plak Fries suikerbrood in de kantine van de schietbaan op de Johannes Post kazerne. Tot 08.00 hadden we de tijd om bij te praten met oude en nieuwe bekenden, die in groten getale (11 teams van 2 personen) waren op komen dagen. Na een korte inleiding van Gerard en Johan begon de EMPT dan echt. Wij kregen de opdracht voor de kaartleesoefening met de auto uitgereikt en begonnen meteen met het prikken van de coördinaten en het uitzetten van de meest ideale route. We waren net klaar met plannen, toen het onze beurt was om te gaan schieten.

 

Op de schietbaan

 

Na in liggende -, knielende -, zittende - en staande houding 12 schoten op een rompschijf te hebben afgevuurd verlieten we de schietbaan, om op het sportveld van de kazerne onze kunde in het handgranaat gooien te bewijzen. Jan-Freerk liet zien dat hij als geboren Fries toch redelijk was geïntegreerd in Twente door op de verste afstand, de handgranaat op klassieke Twentse klootschiet wijze (onderhands met aanloop) vol in het doel te gooien.

 

Bovenhands handgranaat

 

Na de handgranaten was het om 09.15 uur tijd om met de kaartleesoefening in de auto te starten. De coördinaten leidden ons naar allerlei gedenkwaardige plekken die, ons samen met de beschrijving bij de coördinaten, een beeld gaven van wat zich allemaal in de regio rond Havelte tijdens de Tweede Wereldoorlog had afgespeeld. Eén coördinaat stelde ons aanvankelijk voor een probleem, want elke weg die we probeerden eindigde als een weg welke verboden was om in te rijden voor motorvoertuigen. Na wijs beraad besloten we dan maar verder te gaan op de fiets, want die hadden we immers toch bij ons achterop de auto. Het leek ons slim om, vanwege de tijd, maar één fiets van de drager te halen. Daar mijn fiets vooraan was bevestigd, was ik een minuut later met Jan-Freerk achterop op weg naar een onderduikers schuilhol midden in het bos.

 

Tot ergenis van (Ko) de Boswachter

 

Na alle dertien de punten te hebben gevonden, repten wij ons naar het steunpunt van de EMPT in een theehuis nabij de Johannes Post kazerne. Na een snelle lunch begonnen we aan de kaart lees oefening op de fiets. Omdat alle regen al ‘s morgens vroeg tijdens de autorit was gevallen, bleven alleen de zon en een paar wolken over op het moment dat wij op de fiets zaten. Na een fietsrondje, met allerlei ludieke opdrachten, om de Havelterberg, kwamen we terug bij het theehuis, om meteen weer te starten met de kaartleesoefening te voet. Het was inmiddels al half vijf, dus kregen we de opdracht mee om maar naar twee punten te lopen en daarna terug te keren naar het theehuis, want 17.00 uur was de tijd waarop de EMPT oefening zou eindigen. Zoals het een goed officier betaamd waren wij, na de opdrachten op de 1e twee punten te hebben gedaan, inderdaad exact om 17.00 uur weer in het theehuis, waarmee onze oefening erop zat. Na enige tijd in zeer gezellige omstandigheid te hebben gewacht, waren alle teams weer binnen en kon de prijsuitreiking beginnen. Tot onze grote verrassing werden wij met een nipte voorsprong eerste en kregen we een mooi trofee en een Fries suikerbrood mee als prijs.

 

De 1e prijs winnaars

 

Na Gerard Frijling, Johan Robijn, alle helpers van de KVNRO afdeling Friesland, de hulp van de 43e Mech. brigade en de vertegenwoordiging van het 44e Painf bat, te hebben bedankt, reden wij rond 20.00 uur, met een prachtige ondergaande zon schuin achter ons, weer terug naar Twente. Zoals ik al zei; het was een mooie dag.

 

Uitslag:

1e plaats: Kap. Stefan ter Elst en Elt. Jan Freerk Popma

2e plaats: Kol. Ties Kruize en Lkol. Hans van der Brink.

3e plaats: Kap. Hans Klaassen en Elt. Frank Sjaardema.

 

De 26e Eendaagse Militaire Prestatie Tocht is op 24 september en zal worden georganiseerd door de E.M.T. commissie van de KVNRO-afd. Friesland: de Maj. Sicor Smits en Elt. Rob Bezemer Copyright  KVNRO afd. Friesland  Links: www.kvnro.nl
                               Privacy   
     
     
     
     
   Laatste update: 26-11-2020
 

         
 
 
 
        
199073 bezoekers (250749 hits) sinds 31-1-2011