MidWinterSchieten

Het traditionele Mid Winter Schieten vindt plaats in de maand december.

Vroeger heeft het wel de naam gehad van het Klaas Schieten, omdat het schieten toen omstreeks Sinterklaas viel. Later werd de schietsessie naar een tijdstip vlak voor de Kerstdagen verplaatst en heette het Kerst Schieten. Beide namen hadden iets contradictioneels: Men schiet niet op Sinterklaas en evenmin met de Kerst. Vandaar dat het Schieten in deze periode nu Mid Winter Schieten heet.

Het Midwinter Schieten bestaat uit een viertal militaire schietoefeningen. De schietoefeningen worden onder leiding van de baancommandant onder stringente voorwaarden verschoten.

Daarnaast bestaat het Mid Winter Schieten uit één of meer ludieke onderdelen.

Bijvoorbeeld de ronde van Greidanus, waarbij men zich, met gasmasker op, dient te verplaatsen of waarbij men iemand moet verplaatsen langs een moeilijke route rond de schietloods.

Ook het het doelgericht schieten met een alternatief wapen behoort tot deze onderdelen.

Een vast ludiek onderdeel is het invullen van de intelligentietest voor officieren. De test dient betrekking te hebben op het militair zijn, en specifiek op het officier zijn in de ruimste zin van het woord.

De ludieke onderdelen worden elk jaar aan de Schutter van het Jaar overgelaten om te bedenken, te organiseren en te laten uitvoeren.

Na afloop van het Mid Winter Schieten worden in de mess de schietresultaten bekend gemaakt, daarna de scores van de ludieke onderdelen.

Na het mededelen van de gescoorde resultaten houdt de Commandant van de Schietclub Fryslân zijn Jaarrede.

Na de Jaarrede wordt de Schutter van het Jaar bekend gemaakt.

Ga naar:

2018 MWS     2017 MWS